Zahrádkář – září 2024

Dny se začínají zkracovat a rána i večery začínají být pozvolna chladnější. Vegetace pomalu končí a v některých polohách může přijít i první mrazík. Můžeme se však těšit na „babí léto“, pár dní parádního počasí, které můžeme využít třeba k výsadbě cibulovin. Nebo ještě lépe k relaxaci na zahradě a pozorování oblohy s hejny houfujících se tažných ptáků.

Anotace 9/2024

Ukaž mi, jaký máš kompost, a já ti řeknu, jaký jsi zahrádkář.

Se zářím přichází čas největších sklizní, při kterých si letos mnoho z nás spíše odpočine. Proto jsme pro vás časopis Zahrádkář více zaměřili i na užitek ze zahrady. Vyberte si do zahrádky lísku, odhalíme pomologické členění ale i vhodné odrůdy, nebo novou odrůdu hrušně, třeba i křížence s asijskou – písečnou, ta by neměla tolik trpět rzivostí.

Za úvahu stojí i výsadba rakytníku, jehož plody jsou moc zdravé, tedy pokud vás o ně nepřipraví ptactvo, nebo škůdci. Z květin jsme tentokráte zvolili suchomilné rozchodníky a pestrobarevné usměvavé macešky, které rozzáří kdejakou misku či záhonek.

Rádi bychom připomněli blížící se termín výstavy Zahrada Čech, kde časopis Zahrádkář letos opět připravuje expozici v pavilonu G a Den časopisu Zahrádkář v amfiteátru litoměřického výstaviště (15. 9. 2024).

Věříme, že i přes nepříznivý pěstitelský rok se zapojíte do vyhlášených soutěží a doručíte nám své nejkrásnější Křišťálové jablko nebo mailem pošlete fotky vašich truhlíků či sesazovaných nádob. V rámci Dne Zahrádkáře proběhne nejenom předání cen, ale bude se na Vás těšit moderátor a bavič Vladimír Hron. Výstaviště připravuje velkou floristickou soutěž a slosování vstupenek.

Do soutěží věnovali cenu četní sponzoři: Fiskars, AgroBio, Sencor, řada zahradníků, Výstaviště Zahrada Čech, i naše redakce. Více se odčtete v časopisu Zahrádkář na straně 60 nebo na izahradkar.cz

 

Zahrádkářka tentokráte vaří z nasbíraných hub, namletého máku a sklizených hrušek, ale v receptu využívá i plody cizokrajné, které díky teplým létům posledních let můžeme sklízet i u nás. Vyzkoušejte Jablečný koláč s fíky!

V seriálu, který je věnován lidovým tradicím se tentokráte věnujeme posvícení a hodům, patřily mezi nejvýznamnější svátky v roce. Byly oslavou sklizně a děkování za úrodu. Po namáhavých dnech na poli si lidé dopřávali radost z dobrého jídla, pití, zpěvu a tance.

Floristické okénko Hanky Šebestové Kindelmannové přináší precizně zpracované dekorace z kukuřičného šustí. Práce je to zdlouhavá, ale výsledek stojí za to a vydrží několik let. Vyzkoušejte sami 😊

Předplaťte si časopis o Zahradě i vy! Oproti běžnému stánkovému prodeji je cenově výhodnější, a navíc je doplněn o různé dárky.

Více informací naleznete na našich webových stránkách: www.izahradkar.cz