Anotace 10/2024
Ukaž mi, jaký máš kompost, a já ti řeknu, jaký jsi zahrádkář.
Letošní zahrádkářská sezona se pomalu chýlí k závěru. Sklízíme ještě poslední zbytky ovoce a zeleniny. Výkyvy počasí nás připravily o část úrody, ale nakonec to nedopadlo tak zle. Každý rok se povede něco skvěle, něco lépe, něco hůře a něco třeba vůbec. Také 56. ročník Zahrádkáře vstupuje do poslední čtvrtiny. To je čas, kdy se již intenzívně zamýšlíme, co pro Vás připravíme v tom příštím. Budeme rádi za vaše podněty.
Říjnové číslo časopisu Zahrádkář zdobí něžné květy Sedmikrásek. V trávníku mnohé nepotěší, leda že by je používali v kuchyni. Ale ty plnokvěté, různě zbarvené od bílé po červenou, mohou být chloubou záhonu, a přitom jsou nenáročné. Pro inspiraci, co vysázet do zahrady jsme si odskočili do Evropy a věříme, že si také něco z ukázek vyberete. Pěstitele exotů potěšíme článkem o mučenkách a naši architekti vám poradí, jak se na zahradě nesedřít. Přinášíme i pokračování v odrůdách lísky a dalších jádrovinách, které nám díky odolnosti k chorobám ušetří několik postřiků. Seznámíme vás i s dalšími bezsemennými odrůdami révy. Některé pěstitele potěšíme podrobným návodem, jak si vypěstovat vlastní česnek medvědí a mnohé další.
Zahrádka vydává své plody, tak si je užijme jak v čerstvé, tak tepelně upravené podobě. V příloze Zahrádkářka Vám nabízíme třeba pečený fenykl s vlašskými ořechy, ale i recepty na dušičkové pečivo. V bylinném herbáři využíváme sílu a účinky podzimních plodů. Vyzkoušejte třeba kávu žaludovku, nebo gelovou mast proti pocitu těžkých nohou. Na tradiční listopadový svátek Všech svatých, známý také jako Dušičky, přinášíme jednoduché dekorace floristky Markéty Nagyové, které si můžete sami vyrobit.
Předplaťte si časopis o Zahradě i vy! Oproti běžnému stánkovému prodeji je cenově výhodnější, a navíc je doplněn o různé dárky.
Více informací naleznete na našich webových stránkách: www.izahradkar.cz